Головна » Статті » Мої статті

Молитва
Shema Israel! 

          Слава Ісусу Христу! Дорогі брати і сестри у Христі, прагну поділитися з вами роздумами та кількома практичними порадами щодо молитви. Можливо багато з вас уже чули про такий спосіб молитви, про який вам розповім, але думаю варто час від часу пригадувати собі ці кроки, щоб завжди бути близько люблячого нас Господа і бажати поглиблювати свої відносини з нашим Богом, бо Він прагне мати з кожним найближчі, можна сказати, потаємні стосунки, хоче кожного пригорнути до свого Батьківського Серця через свого Сина – Ісуса, за допомогою Святого Духа. 

           Як ми всі добре знаємо, молитва – це зустріч, розмова із люблячим Батьком. Проте ми все одно часто нудимося молитвою і напевно нудимо Бога. Часто приходить до нашого серця байдужість і холодність до молитви. Чому ж так відбувається, якщо я приходжу до того, хто мене любить найбільше від усіх? Найчастіше ми приходимо до Бога і говоримо Йому щось, що нас не турбує насправді, ми розповідаємо Йому різні молитви, а якщо і говоримо Йому свої проблеми, то, переважно, це лист офіційно-ділового стилю. Іншими словами, ми приходимо до Бога розумом, але нас нема в той час вдома, нас нема у власному серці. Під час розмови ми думаємо про справи, які вже минули, або тікаємо до ще неіснуючих подій. Сатана завжди хоче вирвати нас від нашої дійсності, а Бог приходить у реальність. Бог є тут і тепер, і Він не може прийти до мене, якщо мене нема у дійсності. Часом ми хочемо втекти від дійсності, бо соромимося її, проте навіть найгірша правда про нас – це улюблене місце Бога. Тому потрібно запрошувати Бога у місце, яке найбільше болить, своїми словами запросити Його: «Зайди у цю кімнату мого життя, бо я не можу.»

          Якщо запитати практикуючого християнина, яка найбільша заповідь, кожен з нас відповість: «Люби Господа Бога свого цілим своїм серцем, а ближнього як себе самого!», і це правда, адже так нас навчив Ісус. І якщо відкриємо Святе Письмо, наприклад Марка 3. 29, то побачимо, як Ісус говорить «... Перша (заповідь) – Слухай Ізраїлю! Наш Господь Бог – Господь Єдиний і будеш любити Господа, Бога твого, усією душею твоєю, всією думкою твоєю й усією силою твоєю.», - чи не задумувалися ви над тим, чому Господь відповідаючи не говорить просто: наш Господь Бог – Господь Єдиний, тільки каже – «Слухай Ізраїлю! Наш Господь...». знаємо, що Ісус ніколи не говорить зайвих слів, у Євангелії кожне слово є важливим. Цими словами Ісус хотів наголосити, що найважливішим є слухати Господа, адже якщо слухатимемо Його, то будемо любити. І зараз я хочу поділитися з вами порадами, яких навчив мене один отець, як потрібно приходити на молитву і слухати Господа, які кроки ступити, щоб пережити молитву, яка дає місце Богу. 

        Отже, першим таким кроком  є наблизитись до Бога.  Богові подобається постава смирення і віри. 
Потрібно покірно стати в присутності Бога, попросити Святого Духа про допомогу в молитві. 

       Другим кроком є молитва очищення серця.  Наші гріхи не дозволяють нам почути Бога. Ми самі у своїй грішності закриваємо свої вуха, тому потрібно безустанно просити Бога, щоб дозволив нам чути, треба просити Святого Духа, щоб постійно відкривав нам правду про гріх, яку сатана хоче від нас приховати. На цьому кроці варто також зробити іспит сумління, щоб усвідомити собі свою позицію перед Богом. Невід’ємним елементом зустрічі з Богом є пробачення. Потрібно просити в Бога сили пробачити собі та іншим, пробачити серцем, а не лише думкою. Відкривайтеся перед Богом, віддайте Йому біль пробачення, або біль непробачення.

         Третій крок – молитва віддання і довірення себе Богу. Господь хоче бути учасником нашого життя, а не тільки спостерігачем. Для Нього нема таких проблем, які були б замалими, неважливими чи, навпаки, заважкими. Наш Бог – Господь всемогутній, але турботливий і люблячий. Тому віддавайте Йому всі свої справи, проблеми, почуття, все те, що завдає болю, всі свої наміри, прохання, осудження, переконання. Віддай Богу право на своє життя, право діяти у твоєму житті, бо Йому залежить на тобі, Він прагне твоєї присутності. Варто часто визнавати Ісуса своїм Господом і Спасителем. Богові не набридне слухати твого запрошення до свого життя, але запрошуй Його серцем!

          Четвертий крок – молитва про охорону.  Коли людина наближається до Бога своїм серцем, диявол за всяку ціну буде прагнути завадити цьому. Тому часто взивай заступництва у Марії, Архангела Михаїла, також молися до Крові Ісуса Христа.

             П’ятим кроком є подяка і прославлення.   Тепер, коли твоє серце перед Богом, подякуй Йому за те, ким Він є, подякуй за все, за що хочеш дякувати, навіть за біль і смуток. Прославляй свого Бога, прославляй Господа свого життя, бо Він вартий того. Він очікує щирих слів від тебе, як очікує батько щирості від сина, дочки. На цьому кроці спрямуй свої думки до Бога. Нехай Він заповнить простір твого мислення, твого серця. 

       Шостий крок – прохання про наповнення Святим Духом.   Багато святих вважали, що завданням християнина є наповнюватися Святим Духом. Адже без допомоги Святого Духа ми навіть не можемо сказати, що Ісус – Господь. Дух Святий перемагає страх, дає натхнення, додає сил. Він є нашим Утішителем, як назвав його Ісус. Проси Бога, щоб наповнив тебе Святим Духом, не намагайся Його контролювати у собі, нехай діє настільки, наскільки Бог цього прагне. 

          Сьомий крок – молитва очікування, час слухання, втихомирення серця.  Молитва ніколи не є монологом. Наше серце пране слухати свого Бога. Тому цей крок надзвичайно важливий у молитві. Власне зараз Господь говорить тобі: «Слухай...». Бог промовляє до нас постійно. Потрібно втихомирити, втишити своє серце – дати Богу місце і час. Потрібно свідомо і з ініціативою робити місце для Бога.  Необхідно запрошувати Бога і слухати Його навіть тоді, коли ти грішний, Бог не соромиться тебе. Бог вміє промовляти навіть через бурю твоїх почуттів і думок. Це Він втихомирює твоє серце і робить у ньому порядок. Довіряй Йому і слухай Його голосу, бо Бог промовляє неустанно.

        І останній, восьмий крок, – це подяка, перша відповідь на слово Господа, Молитва.  Подякуй Господу за те, чого досвідчив на молитві, що почув, пережив. Адже все, що маємо, нам не належить – все належить Богу. Це він у своїй милості нас обдаровує всіма благодатями. «Все бо від Нього і для Нього. Йомуславанавіки. Амінь.» (Рим 11, 36)

        Ось такі кроки молитви. Їх можна застосовувати не тільки на особистій молитві, але при кожній зустрічі з Творцем: на Адорації, Службі Божій. Бажаю вам ніколи не втратити цей великий дар, який Господь нам дав – дар зустрічі з Ним через Його Сина, Ісуса, за допомогою Святого Духа. Мир вам, нехай Ісус наповнить вас радістю і любов’ю.   

Камила Фролова 
Категорія: Мої статті | Додав: Anton (03.05.2010) | Автор: Каміла
Переглядів: 940 | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]